Rakyat Johor jangan Bermimpi untuk adakan Pilihanraya Kecil - Undang2 Tubuh Kerajaan Negeri Telah Dipinda oleh Umno BN Johor


Takut negeri jatuh kepada Pakatan Rakyat (PR), Umno-Barisan Nasional (BN) Johor meminda Undang-Undang Tubuh negeri itu yang digunapakai sejak tahun 1895.

Umno-BN yang diketuai Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman meminda bahagian perlembagaan negeri itu yang berkaitan dengan kekosongan kerusi yang melibatkan pilihan raya kecil.

Percaya bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menyebelahi mereka, wakil-wakil rakyat Johor menggunakan sepenuhnya kuasa majoriti mereka untuk mengubah syarat jika berlaku kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun).

Mendedahkan perkara itu, Adun PAS – Maharani, Dr Muhammad Taslim (gambar) berkata mereka mengubah Fasal 5: Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor yang sudah termaktub dan dilaksanakan sejak tahun 1895.

Mengikut fasal itu, pilihan raya kecil boleh diadakan apabila berlaku kekosongan kerusi dalam tempoh 60 hari dan kuasa menentukan pilihan raya boleh dijalankan adalah Speaker, katanya dalam satu ceramah.

Pada sidang dewan yang terbaru September lalu, mereka membuat pindaan dan menetapkan kuasa menentukan sama ada pilihan raya boleh diadakan atau tidak, ialah SPR dan bukan lagi Speaker.

Muhammad menjelaskan,“semua itu mereka lakukan kerana melihat kekalutan apa yang berlaku kepada DUN Perak. Mereka siang- siang sudah pinda perlembagaan kerana takut kalau Speaker akan menyebelahi PR, seperti V. Sivakumar.”

"Ini terang-terang mereka mencabuli sistem demokrasi yang mendokong doktrin pemisahan kuasa di antara legislatif, eksekutif dan kehakiman," terang beliau.

“Sekarang ini mereka berkuasa dan mempunyai majoriti dalam dewan, mereka boleh buat apa sahaja untuk meminda undang-undang itu demi kepentingan mereka. Itulah amalan orang Umno-BN yang kini semakin takut kehilangan kuasa mereka” katanya.

Beliau berkata, dalam isu itu, enam orang Adun PR tidak dapat berbuat apa-apa kerana Adun BN mempunyai majoriti besar dalam Dun Johor. Tetapi, kehadiran enam wakil rakyat PR sejak Mac tahun lalu, menggusar dan menakutkan mereka.

Mengulas kemegahan negeri Johor yang sering dilabel sebagai ‘kubu’ kuat Umno, Muhammad berkata, gelaran itu semakin tergugat sekarang dan PR yang diwakili oleh KEADILAN, PAS dan DAP bakal mengubah gelaran itu kepada Johor ‘kubur’ Umno pada pilhan raya umum ke-13 nanti.

Malah, susulan kejayaan menganjurkan Konvensyen Pakatan Rakyat Pertama 19 Disember lalu akan diterjemahkan di negeri Johor, dan sekali gus misi menawan Kota Iskandar akan menjadi kenyataan.

Beliau mendedahkan perkara itu ketika mengadakan ceramah anjuran PAS Kota Tinggi di Tadika Pasti, Taman Hijrah baru-baru ini.

Turut hadir memberi ceramah ialah Ahli Jawatankuasa Pemuda PAS Pusat, Ustaz Kamal Asha’ari.

Selain menceritakan pindaan perlembagaan negeri buat julung kali sejak tahun 1895 itu, beliau menjelaskan mengenai taktik ‘Menyekat dan Menghalang’ dilakukan oleh wakil-wakil rakyat Umno-BN terhadap wakil-wakil PR daripada banyak bersuara.

Mengenai jumlah soalan yang boleh ditanya setiap kali persidangan. Peraturan lama menetapkan setiap wakil rakyat boleh bertanya enam soalan lisan dan tiada had untuk soalan bertulis, dan soalan bertulis perlu dihantar dua minggu lebih awal.

“Apabila sidang dewan berjalan, kami daripada PR gunakan sepenuhnya peluang itu untuk tanya banyak soalan. Bukan sahaja enam soalan lisan sahaja, tetapi soalan bertulis kami ada pecahan soalan, a, b, c, d….hinggalah menjadi sampai 20 soalan”.

“Setiap soalan kami nampaknya terpaksa dijawab oleh Exco Kerajaan, ketua-ketua jabatan berkaitan dan Menteri Besar dalam sidang yang pertama. Oleh kerana bimbang dengan soalan-soalan panas dan cepumas daripada kami, mereka pun pinda peraturan dalam sidang seterusnya.”

Katanya, peraturan terbaru menetapkan lima soalan hanya untuk satu-satu tajuk sahaja, tidak boleh ada anak soalan dan tidak boleh merujuk kepada mana-mana media jika hendak bertanya satu-satu isu.

Bagi soalan bertulis juga, tidak dibenarkan lebih dari 40 perkataan untuk satu-satu soalan.

“Begitulah gayanya mereka hendak menyekat kami, tapi kami tidak akan putus asa. Peluang berada dalam dewan dan dalam sidang-sidang dewan akan datang, kami akan terus membawa suara dan isu rakyat.”

“Memang dalam media arus perdana mereka tidak laporkan langsung soalan dan isu-isu yang kita bangkitkan. Tetapi, melalui medan ceramah-ceramah umum seperti ini, kami wakil-wakil PR akan terus membuat pendedahan kepada rakyat” katanya.

0 Response to Rakyat Johor jangan Bermimpi untuk adakan Pilihanraya Kecil - Undang2 Tubuh Kerajaan Negeri Telah Dipinda oleh Umno BN Johor

Post a Comment