Selayang Pandang .... Adakah Konspirasi Liwat Meliwat VVIP 98 akan berulang?

Maka bermulalah edisi kedua konspirasi politik, penyembunyian bahan bukti dan keterangan saksi serta pencabulan undang-undang yang direstui di peringkat tertinggi.

Barisan pelakon utama dalam siri ini adalah sama – antara lain Ketua Polis Negara dan Peguam Negara. Mereka mensasarkan orang yang sama– Anwar Ibrahim.

Perbicaraan liwat yang dilemparkan terhadap Anwar untuk kali kedua mirip bibit-bibit awal kes rasuah dan liwat Anwar selepas beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1998.

Kini, Anwar sekali lagi berdepan dengan pendakwaan yang enggan menyerahkan bahan bukti walaupun permohonan dibuat oleh peguam mantan Timbalan Perdana Menteri itu sejak September tahun lalu.

Anwar terpaksa memohon mendapatkan perintah mahkamah untuk mengarahkan pejabat Gani Patail supaya menyerahkan segala bukti yang dikumpul oleh polis bagi membolehkannya menyediakan pembelaan yang tuntas.

Walapun perbicaraan kes itu akan bermula kurang dua minggu, Pendakwa Raya berkeras enggan membekalkan peguam Anwar dengan pita rakaman CCTV yang asal yang diambil di beberapa lokasi di tempat kejadian di Kondominium Desa Damansara, Jalan Setia Kasih, Bukit Damansara dari tarikh 25 Jun hingga 27 Jun 2008.

Begitu juga dengan contoh DNA, kenyataan-kenyataan saksi termasuk pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan dan kenyataan polis.

Dalam keadaan begini, tidak siapa boleh menyalahkan peguam-peguam Anwar sendiri atas rasa gusar tidak dapat menyediakan pembelaan lengkap untuk anak guam mereka.

Bagi peguam seperti Sankara Nair, semua yang sedang berlaku sekarang adalah siaran ulangan perbicaraan yang ditempuhi oleh Anwar sebelum ini.

Beliau berkata setakat ini pihak pendakwaraya mempamerkan sikap tidak profesional dan beretika dalam segala peri laku mereka bersabit kes itu.

Amat penting untuk Anwar mendapatkan contoh DNA yang digunakan oleh pendakwaraya selain rakaman CCTV.

Kedua-duanya perlu bagi membolehkan Anwar mendapatkan pakar sendiri untuk menyaring serta menguji kesahihan bukti yang akan dibawa ke mahkamah oleh kerajaan.

Permohonan Anwar untuk mendapatkan bahan kes itu akan didengar pada 22 Jun ini. Perbicaraan itu akan menawarkan intipan awal ke atas tata laku badan kehakiman terhadap Anwar kali ini.

Memang tidak dinafikan, ada segelintir hakim yang masih mendokong prinsip keadilan dan menolak sebarang campurtangan dalam tugas mereka. Hanya segelintir.

Hakikatnya ialah beberapa keputusan mahkamah, contohnya yang bersabit krisis Perak menyerlahkan kebimbangan umum terhadap kebebasan institusi kehakiman.

Dalam kes liwat Anwar sendiri, keputusan bingkas Mahkamah Tinggi sebelum ini menolak keputusan Mahkamah Sesyen mengenai haknya membicarakan kes itu menzahirkan rasa bimbang terhadap peluang Anwar untuk mendapatkan pengadilan sewajarnya.

Perjuangan Anwar selama ini menjadikan beliau musuh politik utama kepada Mahathir. Kini Najib Razak pula berdepan dengan Anwar dan gandingan mantap Pakatan Rakyat yang semakin menggugat ketahanan Barisan Nasional.

Sayugia diingatkan Najib dan Rosmah secara langsung terbabit dalam kes ini.

Persoalan sama ada pasangan No 1 negara itu akan tampil memberi keterangan di mahkamah akan mencorakkan kredibiliti kerajaan, pendakwaraya dan polis dalam menghadapkan Anwar ke mahkamah atas tuduhan yang begitu mengaibkan.

Pendedahan terbaru bahawa pejabat Peguam Negara masih menahan begitu banyak bukti daripada peguam Anwar_satu pencabulan yang jelas di bawah Seksyen 51 dan 51(A) _ hanya meyemarakkan anggapan bahawa sejarah detik hitam perbicaraan Anwar akan berulang...

Siri pencabulan hak dan undang-undang seumpana ini adalah merupakan Bonus Besar atau Durian Runtuh terakhir buat UMNo mahupun BN sebelum rakyat menghukum mereka pada pilihanraya ke 13 akan datang. Desas desus pilihanraya umum akan diadakan dalam masa terdekat atau tatkala anwar menjalani hukuman sebagai banduan semakin bertiup kencang disana sini. Apakah konspirasi 98 versi 09 ini akan mengembalikan keyakinan rakyat bahawa Institusi dan Badan Kehakiman Negara berada di tahap yang paling mulia dan telus hari ini? Penglibatan orang-orang penting dalam merangka jalan cerita dan skrip untuk mengheret Anwar ke jeriji besi juga dilihat antara sebab badan itu semakin laju menyembah ke bumi atau lebih senang difahami jika ia menuju kehancuran hakiki ditangan rakyat jelata.

SS berpendapat bahawa, jika benar Anwar terlibat maka seluruh rakyat akan merasa kecewa dan tertipu dengan hujah dan penampilan beliau selama ini. Rakyat juga akan menghukum Pakatan Rakyat pada bila-bila masa tanpa perlu mnunggu PRU ke 13 dek kerana cerita disebalik selimut anwar ini. Namun cuba bayangkan jikalau keputusan adalah sebaliknya, pasti mereka-mereka yang melibatkan diri dalam konspirasi ini akan turut berselindung disebalik selimut anwar ibrahim memohon perlindungn.

Apa pun keputusannya, SS akan tetap menyokong kbenaran dan keadilan tanpa mengira fahaman politik dari mana-mana pihak tertuduh mahupun dituduh. Berjuang dan sokonglah dari sudut pegangan agama dan Iman, bukan sebaliknya kerana kita langsung tidak layak menghukum mahupun melabelkan dosa dan pahala sesaorang didunia ini.

Lawan tetap lawan....0 Response to Selayang Pandang .... Adakah Konspirasi Liwat Meliwat VVIP 98 akan berulang?

Post a Comment