Isu Tanah di Johor - ini Jawapan Muhyiddin Yassin


Kepada rakan-rakan AMK Johor malah 1Malaysia sekalipun, ini adalah sebahagian dari jawapan pertama Muhyiddin Yassin mengenai Isu Penjualan Tanah Kepada Singapura dulu-dulu.

" Harus diingatkan bahawa apa yang telah dilaporkan oleh AMK mahupun pihak pembangkang berkenaan isu tanah ini merupakan tuduhan liar dan tidak berasas pihak Pembangkang dengan niat Jahat untuk menjatuhkan kredebiliti serta sokongan rakyat terhadap kepimpinan saya " Menurut Muhyiddin yang dihubungi sebentar Tadi.

Timbalan perdana menteri Umno itu berkata lagi pembangkang membuat fitnah itu kerana tidak tahu sejarah sebenar wujudnya sebuah pusat penyelenggaraan air di kawasan Sungai Lingiu di Bandar Tenggara, Johor.

"Saya terpaksa menjawab kerana pembangkang telah membuat fitnah... apa yang berlaku sebenarnya ialah semasa saya menjadi menteri besar, satu hari saya menerima panggilan daripada Dr Mahathir (Tun Dr Mahathir Mohamad)," katanya.

Muhyiddin berkata perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad telah memanggilnya secara mengejut ekoran kunjungan Lee Kuan Yew, perdana menteri Singapura ketika itu, ke Kuala Lumpur untuk berbincang mengenai dua perkara iaitu saluran gas dan bekalan air.

Katanya, dalam pertemuan antara Dr Mahathir, Tun Daim Zainuddin (menteri kewangan ketika itu), Lee dan beliau di Kuala Lumpur itu, perdana menteri Singapura telah mendesak mahukan bekalan air yang cukup dari Johor. Apa beza antara mendesak dengan memaksa?????"Lee Kuan Yew sehingga berkata Singapura sanggup berperang jika Malaysia tidak mahu menyalurkan bekalan air yang cukup dan kesal dengan projek saluran air dari Sungai Lingu itu telah lama tergendala. Yang menjadi persoalan disebalik kedodohan jawapan TPM ini ialah, kenapa mesti tunduk dengan Singapura dan Mengapa takut untuk ber[erang dengan Singapura ketika itu sedangkan kelengkapan ketenteraan Malaysia cukup baik dan Hebat untuk menentang mereka? Atau mungkin kita sebenarnya tak ada senjata langsung, yang ada hanyalah Dummy Invoice tentang pembelian senjata je selama ini.

"Saya menyatakan bahawa kita tidak mempunyai wang dan Lee Kuan Yew berkata Singapura sanggup menganggung semua kos dan setelah siap kelak, bangunan dan harta yang dibina itu adalah milik Malaysia sehingga hari ini, jadi Singapura cuma mengeluarkan wang," kata beliau. Maka, kawasan ini juga akan menjadi sejarah Dunia apabila kes tuntutannya akan dibawa ke ICJ sedikit masa lagi, akan tetapi Keputusannya telah diketahui bahawa kemenangan berpihak kepada singapura kerana mereka telah membangunkan kawasan ini dengan duit poket mereka dan mak bapak mereka selama ini. Siapa yang lebih bijak????

Muhyiddin berkata lagi tanpa henti... isu kononnya beliau menjual tanah kepada Singapura sebenarnya adalah satu dakwaan yang bodoh dan dilemparkan oleh orang yang tidak tahu sejarah atau lebih senanag difahami dengan istilah Buta Sejarah.

Sehubungan itu, beliau menggesa agar rakyat tidak mudah terpengaruh dengan pelbagai dakwaan pembangkang semasa kempen pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir itu.

0 Response to Isu Tanah di Johor - ini Jawapan Muhyiddin Yassin

Post a Comment