Ahli Parlimen Malaysia dilayan seperti Penjenayah BESAR


Ahli Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishan dibelasah oleh polis sehingga seluarnya terlondehkan pada hari penamaan calon pilihanraya kecil Permatang Pasir.

Anggota polis menendang dan memijak wakil rakyat itu sebelum menggari dan menahannya di khalayak ramai dalam satu lagi insiden keganasan polis tanpa provokasi terhadap orang awam.


Dalam kekasaran itu, seluar Gobala terlondeh dan anggota polis membiarkan beliau dengan hanya berseluar dalam di khalayak ramai dan apa yang memalukan kekasaran itu berlaku di hadapan Mushidur Am Pas Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat yang kebetulan sedang melalui jalan tersebut.

Gobala terpaksa menerima rawatan di Hospital Bukit Mertajam kerana kecederaan di peha dan tulang belakang.

"Gengster! Ganas!, Tidak Bertamadun!" Itulah luahan isteri Gobala terhadap tindakan 25 anggota polis yang membelasah sehingga menyebabkan suaminya cedera.

"Suami saya mengalami kecederaan di sebelah kiri pehanya, belakangnya sakit akibat ditendang dari belakang oleh polis dan tangan serta bahu kanannya amat sakit kerana dipukul dan dipijak ketika dia ditiarapkan ke permukaan jalan tar," kata R. Vasanthi.

"Doktor telah mengambil x-ray dan melakukan ECG dan kita sekarang menunggu keputusannya," tambah beliau yang menemani suaminya di hospital itu.

Kesalahan Gobala pada pandangan pihak polis hanyalah perkara yang dianggap enteng - melaungkan "Reformasi" bagi menaikkan semangat ribuan penyokong Pakatan Rakyat yang berhimpun di hadapan Institut Kemahiran Belia Negara, Bukit Mertajam.

Kejadian berlaku ketika Gobala ingin menyeberangi ke kawasan perhimpunan penyokong PR melalui jalan belakang disebabkan kesesakan dikawasan itu.

Menurut jurukamera kanan Suara Keadilan, Mohd Shahril Rani yang sempat merakam kejadian itu Gobala berjalan merentasi zon yang memisahkan antara penyokong Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.

"Apabila beliau merapati penyokong Pakatan Rakyat, Gobala pun melaungkan slogan "Reformasi" untuk menaikkan semangat mereka. Polis menggunakan kesempatan itu untuk mengepung dan membelasah beliau," kata Mohd Shahril ketika dihubungi.

Menurut Vasanthi beliau amat marah dengan perbuatan biadap polis terhadap suaminya.

"Kalau polis boleh memperlakukan kepada seorang Ahli Parlimen sebegini dahsyat dan seperti penjenayah bagaimana pula nasib rakyat biasa?," tanya beliau.

0 Response to Ahli Parlimen Malaysia dilayan seperti Penjenayah BESAR

Post a Comment